L’OFFICIEL Gourmand Guide Latvija oktobris-novembris 2019

Jau sen gribēju izveidot savu produktu topu, kādus septiņus gadus. Tikai agrāk to izdarīt būtu pagrūti, jo produktu izvēle bija pavisam neliela. Bet kas lēni nāk, tas labi nāk un beidzot ir noticis. Šo gadu laikā daudz kas ir mainījies – no gandrīz uz vienas rokas pirkstiem skaitāmiem mazajiem ražotājiem esam izauguši līdz simtiem to, kuri audzē, novāc, vāra, cep, kaltē, maisa, iztur un dara visu, lai sasniegtu teicamu rezultātu. Lai arī varētu šķist, ka ēst un ēst, un vēlreiz ēst gluži neskaitās darbs, mēs, žūrija, varam apgalvot, ka viegli tas nav. Iesniegtos 126 produktus degustējām trijās kārtās, daudzas stundas.

Bija atklājumi, kas izsauca spēcīgas emocijas un tika pierakstīti, lai nepiemirstu. Vēl bija tādi, kas arī izsauca emocijas, taču pierakstīti netika, un tādi, kurus žūrija devās pirkt atkārtoti un nu bauda ikdienā. Šis vairākus mēnešus ilgušais process bija aizraujošs, gana intensīvs un garšīgs. Mēs darījām visu, lai atrastu izcilniekus, par kuriem jāzina ikvienam. Tas pats attiecas uz konkursā iesniegtajiem restorānu ēdieniem, dzērieniem un dažādiem piedāvājumiem – no kafijas līdz degustāciju kartei, no kokteiļa līdz izcilam, skaisti pasniegtam vienam ēdienam.

Mēs izvēlējāmies vērtēt nevis restorānu, bet ēdienu, jo – ja godīgi, uz kādu vietu bieži vien izvēlamies doties tieši kāda ēdiena vai dzēriena dēļ. Un neaizmirsīsim street food – uzlecošo zvaigzni, kuru kopā ar publiku vērtējām tieši «Jaunās Teikas» street food festivālos, kur varēja nobaudīt visu – sākot no frī līdz suši burgeram, no picas līdz vafelēm.

Lasot žurnālu, der atcerēties, ka gaume katram ir citāda. Kādam garšo salds, citam sāļš, vēl kādam rūgts vai varbūt skābs. Kāds nespēj paskatīties uz austerēm, kamēr cits bez tām nevar dzīvot. Tāpēc, izvēloties, ko pirkt, katrs izvēlas pēc savas gaumes. Tomēr mēs uz visu raudzījāmies citādi. Savu gaumi nolikām malā un vērtējām tikai izpildījumu, kvalitāti, sastāvdaļas, servēšanu un nianses, kuras svarīgas, veidojot kopumu.

Es ticu, kas šis ir sākums kaut kam lielākam, kaut kam, kas jau dažu gadu laikā aizvedīs ne vairs pie 125, bet daudz vairāk produktiem (Lielbritānijā tie esot 10 000 gadā!). Un, kamēr mēs jau sākam darbu pie nākamā gada topa, aicinām jūs baudīt šāgada rezultātus.
P.S. Mēs piešķīrām *, ** un *** zvaigznes visiem tiem, kuriem žūrija izlēma ka pienākas.

Balvas L`Officiel Baltic Gourmand Guide Awards 2019 žūrijas priekšsēdētāja, 10 kulinārijas grāmatu autore
Signe Meirāne
UZ VĀKA
Моdele ANASTASIJA LEPIKHOVA @lepikhova.rus
Foto SOFIJA LUKJANSKA @sofialukjanskaphoto
Stils ARINA ORLOVA @arinaeagle
Meikaps un matu sakārtojums TATJANA GRIGORJEVA @tanjagrigorjeva
Radošais direktors ANDREJS PODOBEDS @lofficiel_executive_lv
Vide ROOF Bar-B-Q & MUSIC T/c «Korso», Jomas 37, Jūrmala facebook.com/RoofJurmala
Bodijs, Sandro. Rotas – Weekend Max Mara
Tagged ,
Latviešu valoda
English Latviešu valoda